Yılmaz Büyükerşen hakkında 19 yıla kadar hapis istemi

TAKİP ET

Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve dört kişi hakkında, ESBAV (Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı) başkanı olduğu ve vakıfa bağlı şirketleri zarara uğrattığı ve mülk edindiği iddiasıyla bir dava açıldı. Büyükerşen'e ve ESBAV'daki şirketlerde yöneticilik yapan Prof. Dr. Ahmet Durmaz'a 5 ila 19 yıl arasında hapis cezası talep edildi.

Yılmaz Büyükerşen, 1979 yılında Anadolu Üniversitesi'nde ESBAV'ı kurdu. Vakıf bünyesinde özel okul, misafirhane ve otel işletmeleri bulunan yaklaşık 20 farklı şirket kuruldu. Ancak, 2020 yılında Anadolu Üniversitesi vakıflarına ait hisselerin satılmasıyla vakıf ve şirketler arasındaki bağlantı koparıldı.

Vakıf başkanı Büyükerşen ve diğer dört kişi, vakıflar ve şirketler üzerinden görevlerinden dolayı güveni kötüye kullanma ve haksız mal edinme iddialarıyla suçlanıyor. İddianamede, ESBAV bünyesinde bulunan iki şirkete ait altı gayrimenkul ve taşınmazın, farklı yıllarda şirketlerde yöneticilik yapan Prof. Dr. Ahmet Durmaz'a rayiç bedellerin altında satıldığı belirtiliyor. Bu durumda, vakıfa ait şirketlerin 876 bin 16 lira zarara uğratıldığı ifade ediliyor.

Ayrıca, iddianamede, ESBAV'a ait olan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan bir mülkün 13 milyon 500 bin liraya satıldığı ve bu paranın başka bir vakıf şirketindeki payı artırmak için kullanıldığı belirtiliyor. Bu şekilde, bir şirketin içi boşaltılarak diğer şirketin yüzde 50 payına ve 200 milyon liralık mal varlığına hakim olunduğu ifade ediliyor.

İddianamede, Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Durmaz'a güveni kötüye kullanma suçundan 2 ila 14 yıl arasında hapis cezası ve 6 bin güne kadar adli para cezası talep ediliyor. Ayrıca, haksız mal edinme suçundan 3 ila 5 yıl arasında hapis ve 5 milyon ila 10 milyon lira arasında para cezası isteniyor. Diğer üç şüpheli için ise güveni kötüye kullanma suçundan 1 ila 7 yıl arasında hapis ve 3 bin güne kadar adli para cezası talep ediliyor.

Soruşturmada ifade veren Yılmaz Büyükerşen ve diğer şüpheliler suçlamaları kabul etmedi. Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi'nde 2 dönem rektörlük yapmış ve 1999'da Eskişehir Belediye Başkanı olarak göreve başlamıştı.