Konkordato Hilesine Geçit Yok: Bakanlık 82 Milyon Lira Ceza Kesti
Paylaş

Konkordato Hilesine Geçit Yok: Bakanlık 82 Milyon Lira Ceza Kesti

Ekleme: 11.01.2026 17:40 Güncelleme: 31.05.2026 08:01

Hazine ve Maliye Bakanlığı, konkordato sürecini suistimal eden 10 denetim kuruluşunun iznini iptal etti ve 82,1 milyon TL para cezası uyguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Gözetimi Kurumu (KGK), konkordato müessesesini suistimal ederek usulsüz rapor düzenleyen denetim kuruluşlarına yönelik dev bir operasyon gerçekleştirdi. Yapılan incelemeler sonucunda 10 denetim kuruluşu ve 13 sorumlu denetçinin faaliyet izinleri tamamen iptal edildi.

MİLYONLUK CEZALAR YAĞDI

KGK tarafından yürütülen titiz incelemelerde, bazı denetim kuruluşlarının yeterli kanıt toplamadan ve Türkiye Denetim Standartları'na aykırı şekilde "makul güvence raporu" hazırladığı tespit edildi. Bu kapsamda 14 denetim kuruluşuna toplamda 82 milyon 119 bin 151 lira idari para cezası kesildi. Ayrıca, kurumun tespitlerine göre birçok konkordato işleminin KGK'ye bildirilmeden gizlice yürütüldüğü ortaya çıktı.

7 GÜNDE RAPOR HİLESİ

Müfettişlerin incelemelerinde en dikkat çeken detay, raporların hazırlanma süresi ve bedelleri oldu. Normal şartlarda uzun süren ve detaylı inceleme gerektiren konkordato raporlarının, usulsüzlük yapan firmalarca 1 ile 7 gün gibi çok kısa sürelerde hazırlandığı belirlendi. Ayrıca, işin niteliğiyle uyuşmayan 5 bin - 10 bin TL gibi sembolik rakamlarla denetim sözleşmeleri yapıldığı saptandı.

YETKİ SINIRLAMASI VE 3 YIL YASAK

Usulsüzlüklerin önüne geçmek adına radikal kararlar alan KGK, yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi:

  • Faaliyet izni iptal edilen kuruluşların ortak ve yöneticilerine 3 yıl süreyle konkordato işi üstlenme yasağı getirildi.

  • Bir denetim kuruluşunun konkordato işi alabilmesi için en az 3 yıl boyunca genel denetim faaliyetlerinde bulunmuş olması şartı koşuldu.

  • İzni askıya alınan ve uyarı alan denetçiler için 2 yıllık geçici men cezaları uygulandı.

BAKAN ŞİMŞEK: "KARARLILIKLA ÜZERİNE GİDECEĞİZ"

Konuya ilişkin açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konkordato mekanizmasının amacına uygun işletilmesi gerektiğini vurguladı. Şimşek, "Konkordato müessesesini suistimal eden firmalara ve aracılarına yönelik cezaları ağırlaştırmak için Adalet Bakanlığı ile ortak çalışıyoruz. Şirketlerin iflastan kurtulması için tasarlanan bu sürecin kötüye kullanılmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi. 

 

Anadolu Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.