Türk-iş Başkanı Atalay'dan Cenevre'de enflasyon ve vergi çıkışı

Türk-iş Başkanı Atalay'dan Cenevre'de enflasyon ve vergi çıkışı

Ekleme: 03.06.2026 16:41 Güncelleme: 03.06.2026 16:44

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 114. Uluslararası Çalışma Konferansı'nda yaptığı konuşmada yüksek enflasyon ile ağır vergi yükünün çalışanların alım gücünü erittiğini belirterek kayıpların telafi edilmesini istedi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, yüksek enflasyon ve ağır vergi yükünün çalışanların alım gücünü ciddi şekilde erittiğini belirterek işçi, memur, emekli ve asgari ücretlilerin yaşadığı gelir kayıplarının telafi edilmesini istedi. Atalay, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen 114. Uluslararası Çalışma Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye’deki çalışanların karşı karşıya olduğu ekonomik ve sosyal sorunları uluslararası platforma taşıdı. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) genel kurulunda konuşan Atalay; kayıt dışı istihdam, taşeron sistem ve sendikal haklar konusunda da dikkat çeken mesajlar vererek gelir kayıplarının giderilmesi çağrısında bulundu.

ENFLASYON ÇALIŞANLARIN ALIM GÜCÜNÜ ERİTİYOR

Türkiye’de işçilerin, memurların, emeklilerin ve asgari ücretle çalışan milyonlarca kişinin yüksek enflasyon nedeniyle ciddi geçim sıkıntısı yaşadığını vurgulayan Atalay, alım gücündeki düşüşün çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri haline geldiğini söyledi. Atalay, savaşlar ve küresel ekonomik krizlerin etkisiyle yükselen enflasyonun çalışan kesim üzerindeki baskısını artırdığını belirterek, enflasyon karşısında oluşan gelir kayıplarının telafi edilmesi gerektiğini ifade etti.

KAYIT DIŞI İSTİHDAM VE TAŞERON SİSTEM ELEŞTİRİSİ

Konuşmasında çalışma hayatındaki yapısal sorunlara da değinen Atalay, kayıt dışı çalışmanın halen milyonlarca çalışanı sosyal güvenlik ve sendikal haklardan mahrum bıraktığını söyledi. Staj ve çıraklık mağdurlarının yaşadığı sorunların çözüm beklediğini belirten Atalay, taşeron çalışma sisteminin de çalışanların iş güvencesini ve örgütlenme haklarını olumsuz etkilediğini dile getirdi.

UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ VE İŞ KAZALARI BÜYÜK SORUN

TÜRK-İŞ Başkanı, çalışma hayatında uzun mesai süreleri, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önemli sorunlar olmaya devam ettiğini belirtti. Bazı iş yerlerinde çalışanların sendikal faaliyetlere katıldıkları için baskı gördüğünü ve işini kaybetme endişesi yaşadığını ifade eden Atalay, örgütlenme özgürlüğünün etkin şekilde korunması gerektiğini söyledi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM UYARISI: GÜVENCESİZ ÇALIŞMA ARATIYOR

Konferansın gündeminde yer alan sosyal diyalog, platform ekonomisi ve eşitlik başlıklarının çalışma hayatının geleceği açısından kritik önem taşıdığını belirten Atalay, dijital dönüşümün yeni fırsatlar kadar yeni riskleri de beraberinde getirdiğini vurguladı. Atalay, geçici ve güvencesiz çalışma modellerinin yaygınlaşmasının çalışanlar açısından ciddi tehdit oluşturduğunu belirterek, insan onuruna yakışır ve güvenceli istihdamın artırılması gerektiğini ifade etti.

SENDİKAL HAKLARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI

Sendikal hakların demokratik çalışma hayatının temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Atalay, kamu çalışanlarının sendikal haklarının uluslararası çalışma standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Grev hakkı dahil olmak üzere çalışanların örgütlenme özgürlüğünün güçlendirilmesini isteyen Atalay, toplu sözleşme süreçlerinin daha adil ve etkin şekilde yürütülmesinin önemine dikkat çekti.

GELİR ADALETİ OLMADAN SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA MÜMKÜN DEĞİL

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, emeğin korunmadığı, gelir dağılımında adaletin sağlanmadığı ve sosyal devlet mekanizmalarının güçlendirilmediği bir ortamda ne toplumsal barışın ne de sürdürülebilir kalkınmanın mümkün olacağını belirtti. Atalay, çalışanların ekonomik refahını artıran ve sosyal haklarını güvence altına alan politikaların hem Türkiye hem de dünya için öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Haber Merkezi

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap