Türkiye'nin Sağlık Hizmeti İhracatı ve Turizmdeki Büyük Yükselişi
Paylaş

Türkiye'nin Sağlık Hizmeti İhracatı ve Turizmdeki Büyük Yükselişi

Ekleme: 02.08.2024 15:35 Güncelleme: 03.06.2026 16:36

2012'den bu yana Türkiye'nin sağlık hizmeti ihracatı 5 kat, sağlık turisti sayısı 6 kat arttı. Detaylar toplantıda ele alındı.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Sağlık ve Seyahat Hizmetleri Daire Başkanı Tarık Aksoy, Samsun'da düzenlenen "Sağlık Turizmi Bilgilendirme Toplantısı"nda önemli açıklamalarda bulundu.

Aksoy, 2012 yılından bu yana Türkiye'nin sağlık hizmeti ihracatında 5 kat, sağlık turisti sayısında ise 6 kat artış yaşandığını belirtti. Toplantıda sağlık turizmiyle ilgili çeşitli konular ele alındı.

SAĞLIK TURİZMİNDE BÜYÜK İVMELENME

Tarık Aksoy, Türkiye'nin sağlık turizminde önemli bir ivme yakaladığını belirterek, “Mal ihracatına yönelik politikalar uzun yıllardır yürütülüyor. Ancak hizmet ihracatına yönelik politikalar son 20-22 yıldır uygulanıyor. Bu süreçte sağlık turizmi gelirimiz 3 milyar dolar, sağlık turisti sayımız ise 1,5 milyon kişiye ulaştı. 2012 yılından bugüne sağlık turisti sayısında 6 kat, sağlık hizmeti ihracatında ise 5 kat artış yaşandı. Desteklerimizin etkisi bu büyümelerde görülebiliyor,” dedi.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Sağlık ve Seyahat Hizmetleri Daire Başkanı Tarık Aksoy

HİZMET İHRACATINDA TÜRKİYE'NİN YERİ

Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Fatih Özer, Türkiye'nin hizmet ihracatında dünyada önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. “2023 yılında ülkemiz yaklaşık 101,7 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirdi ve 53 milyar dolarlık net katkı sağladı. Türkiye, hizmet ihracat fazlası veren Amerika, İngiltere, Hollanda ve Hindistan'dan sonra 5. sıraya yükseldi,” diye konuştu. Özer, sağlık turizminin, hizmet ihracatının önemli bir parçası olduğunu belirtti.

Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Fatih Özer

SAMSUN’UN TURİZMDEKİ YÜKSELİŞİ

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Samsun'un turizm algısında önemli bir çıkış yakaladığını belirtti. Almaz, “Samsun, tarihi, coğrafyası, doğal güzellikleri ve kültürel çeşitliliği ile haklı bir şöhrete sahip. Sağlık altyapısı da çok güçlü. Bu tür toplantılar, Samsun’un sağlık turizmi alanındaki potansiyelini daha da öne çıkarıyor,” dedi.

TÜRKİYE'NİN SAĞLIK HİZMETLERİNDEKİ GÜCÜ

TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Elif Ural, Türkiye'nin sağlık hizmetlerinde dünya çapında önde gelen ülkelerden biri olduğunu vurguladı. “Türkiye'deki sağlık hizmetlerini dünyadaki başka ülkelerde nadiren görüyorum.

TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Elif Ural

Sağlık sistemimizi nasıl daha iyi parlatabiliriz ve pazarlayabiliriz üzerine çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı. Ural, Türkiye'nin sağlık turizmindeki gücünü daha da artırmak için çeşitli stratejiler geliştirdiklerini belirtti.

TOPLANTIDA ELE ALINAN KONULAR

Toplantıda ayrıca TÜRSAB Orta Karadeniz BTK Başkanı Yılmaz Uzunlar, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Muzaffer Al, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut ve Hizmet İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi İdris Sarıaydın da kendi alanları hakkında sunumlar gerçekleştirdiler. Toplantı, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

 

İhlas Haber Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.