Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, TBF ve SAMKON iş birliği ile düzenlenen ve 30 Ağustos-2 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleşen 2. Uluslararası Kurtuluş Yolu Bisiklet Turu’nun startı Samsun'da protokolün katılımı ile Tütün İskelesi'nden verildi.
İlk etap Samsun-Yakakent arasında 151,1 km olarak planlandı.
Geçen yıl ulusal düzeyde düzenlenen etkinlik, bu yıl 18 farklı ülkeden 115 profesyonel bisikletçiyi bir araya getirdi.
Bisiklet Turu’nda 18 ülkeden (Türkiye, Belçika, Almanya, Japonya, İran, Eritre, Kazakistan, İsviçre, Filipinler, Fransa, Hollanda, Ukrayna, Avustralya, Brezilya, Büyük Britanya, Portekiz, İspanya, Venezuela) 115 sporcu, 8 takımla yarışta yer aldı.
Geçen yıl ulusal düzeyde düzenlenen Bisiklet Turu’nda güzergah İlkadım Tütün İskelesi-Atakum-19 Mayıs-Bafra-Havza belirlenmişti.
İkincisi düzenlenen Bisiklet Turu’nda güzergah İlkadım-Atakum-19 Mayıs-Bafra-Alaçam-Yakakent olarak değişikliğe uğradı.
İlk etap, Samsun-Yakakent arasında 151,1 km olarak planlandı.
Yarışın diğer etapları ise Havza-Amasya (133,7 km), Amasya-Çorum (163,6 km) ve Çankırı-Ankara (166,4 km) parkurlarında gerçekleşti.
Bisiklet Turu bugün Ankara’da Kurucu Meclis’te sona erecek.
Samsun-Kavak-Havza olarak bilinen Kurtuluş Yolu güzergahı Bisiklet Turu geçen yıl olduğu gibi için bu yıl da değişikliğe uğradı.
Halbuki Gazi Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da ilk adımı attığı Tütün İskelesi’nden Mantıka Palas Oteli’nde (Gazi Müzesi) konakladıktan sonra 25 Mayıs 1919’da Kavak üzerinden Havza’ya ulaşmıştı.
Gazi Mustafa Kemal Paşa Havza’dan Amasya’ya geçmişti.
Atatürk’ün kullandığı yol yapılan düzenlemelerle “Kurtuluş Yolu” olarak açık hava müzesi şeklinde düzenlenmişti.
Geçen yıl ulusal, bu yıl uluslararası düzeyde gerçekleşen Kurtuluş Yolu Bisiklet Turu organizasyonuna diyecek bir lafımız yok.
Ancak Kurtuluş Yolu güzergahı aslına uygun olarak veya devlet karayolu kullanılarak Samsun İlkadım-Kavak-Havza olarak düzenlenmiş olsaydı daha anlamlı ve gerçekçi olurdu.