SAMSUN BB Mustafa Demir ve yaptığı her şeyi onaylayan meclis üyeleri, kanunsuz uygulamalarından sorumlu tutulmadığı, verdikleri zarar kendilerinden tazmin edilmediği için yasa ve anayasadan almadıkları yetkileri kullanıyor, hem devleti zarara uğratıyor hem de vatandaşı mağdur ediyor.Zarara neden olanlar zararı tazmin etmeli.
Eski BB Y.Z. Yılmaz zamanında uzun uğraş sonucu elde edilen sahil bandındaki Kültür Park alanında Başkan Demir’in yasalara aykırı olarak başlattığı ‘Alo 153 Kent Yönetim Merkezi ve Batı Garajı İlçe Terminal Binası’ inşaatlarını yargı durdurdu.
Samsun 2. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından açılan davada; inşaat sahasının Kıyı Kenar Çizgisi içerisinde, dolgu alanı olduğu, imar ve kıyı kenar yasaları ihlal edildiği gerekçesiyle Kent Yönetim Merkezi’nden sonra Batı Garajı inşaatını da durdurdu.
İyi ki Mimarlar Odası var! Başta Gen Mer Yön Kur Üyesi İshak Memişoğlu olmak üzere emeği geçen herkese Samsunlular adına teşekkür ediyorum. Samsun Barosu, Samsun halkının mağdur edildiği, kamu mallarının fiyatının çok altında satılması karşısında üç maymunları oynarken, Mimarlar Odası’nın gösterdiği hassasiyet övgüye değerdir. Projenin başlamasından önce olduğu gibi karardan sonra da Mimarlar Odası, Başkan Demir’den çevreye zarar veren uygulamadan vazgeçmesini istedi.
Eski Başkan Y.Z.Yılmaz’ın yaptığını yıkmaktan başka bir amaca hizmet etmeyen, yeşil alan fakiri Samsun’da AKM’nin yanındaki Kültür Park’taki ağaçları kesip, yerlerine katlı bina yapmak sadece Y.Z.Yılmaz ve yeşil alan düşmanlığıyla da izah edilemez; bu Samsun düşmanlığıdır.
AKM ve İtfaiye arasına yapılan ‘Kent Yönetim Merkezi ve Batı Garajı’ bugün bile sıkışan Gençlik Parkı kavşağındaki trafiği içinden çıkılmaz bir hale getirecektir. ‘Batıdaki ilçelerden gelecek toplu taşıma araçlarının da trafiğe yüklenmesi sonucu itfaiye araçları zamanında yangınlara müdahale edemeyecek ve insanlar diri diri yanacak, yapmayın etmeyin’ dedik, dinletemedik, ağaçlar usulüne uygun, başka bir yere dikilecek şekilde sökülmedi, kesildi yok edildi.
Usulsüz inşaatlar 4,5 milyona ihale edildi, yüzde 20’si yapıldı, Başkan Demir tarafından ihale iptal edildi, teklif usulü başka bir müteahhide 9 milyona yeniden ihale edilmişti. Tamamı 4,5 milyona ihale edilen bir işin yüzde yirmisi (1/5’i) yapıldıktan sonra kalanının 9 milyona teklif usulü ihale edilmesi SBB’de paranın nasıl harcandığını, savurganlığın boyutunu gösteriyor.
İhalesi iptal edilen müteahhit de ihalesinin tek taraflı iptal edilmesini yargıya taşırsa ki taşımazsa ‘ ihalenin iptali danışıklı dövüş’ demektir, buradan doğacak tazminat da belediye tarafından ödenecektir. Sayıştay raporlarına göre, ancak çok acil durumlarda; salgın ve felaketlerde uygulanabilecek ‘doğrudan temin yöntemi’ Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde birçok mal ve hizmet alımında kullanıldı; hizmet ve mal alımları ihale edilmeden, serbest rekabet ortamı yaratılmadan, doğrudan temin yoluyla; al gülüm ver gülüm, alan da veren de memnun şeklinde kısımlara bölünerek yapıldı.
Belediye buna gerekçe olarak salgını gösterirken Sayıştay 'ilgisi yok' dedi. Sayıştay daha önce de usulsüz harcamaların yapıldığını, SASKİ’nin milyonlarca lirasının SASKİ dışında kullanıldığını açıklamıştı. Olanlar ulaşım, su ve belediye hizmetlerine yapılan zamların hukuksuzluktan kaynaklandığını açık, seçik bir şekilde gösteriyor.