Hürmüz Boğazı'nda Sıcak Saatler: Dünyayı Tedirgin Eden Karşılıklı Tehditler!
Paylaş

Hürmüz Boğazı'nda Sıcak Saatler: Dünyayı Tedirgin Eden Karşılıklı Tehditler!

Ekleme: 04.05.2026 21:13 Güncelleme: 31.05.2026 04:49

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki tehditlerine sert yanıt vererek, ABD gemilerine saldırı durumunda karşılık vereceklerini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı'na yaklaşacak Amerikan donanmasını hedef alacağına yönelik açıklamalarına çok sert bir dille karşılık verdi. Gerilim, küresel petrol ticaretinin geçiş noktası olan bölgede tırmanmaya devam ediyor.

TRUMP'TAN İRAN'A SERT UYARI

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı'nda ABD gemilerine saldırması durumunda ülkeyi en ağır şekilde hedef alacaklarını belirterek, "Hürmüz'de ABD gemilerine saldırırlarsa karşılık veririz. İran'ı yeryüzünden sileriz. Dünyanın en iyi ekipmanlarına sahibiz. Üslerimiz ekipmanlarla dolu. Gerekirse bunları kullanırız" açıklamasında bulundu. Bu çıkış, uluslararası kamuoyunda sıcak çatışma endişelerini de beraberinde getirdi.

BÖLGEDE ASKERİ HAREKETLİLİK ARTIYOR

ABD, Hürmüz Boğazı'ndan geçen yabancı ticari gemilere eşlik etmek amacıyla 'Özgürlük Projesi' adlı girişimi hayata geçirdi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), operasyonda güdümlü füze destroyerleri, 100’den fazla hava unsuru, insansız platformlar ve 15 bin askerin görev alacağını duyurdu.

Bu adıma İran'dan da yanıt gecikmedi. İran Hatem-ül Enbiya Merkez Karargahları Komutanı Ali Shadmani, boğazın kontrolünün kendi ellerinde olduğunu vurgulayarak, "Tüm ticari gemiler, güvenli geçiş için İran güçleriyle koordinasyon içinde çalışmalıdır. ABD ordusu da dahil herhangi bir yabancı askeri güç boğaza yaklaşmaya veya girmeye kalkışırsa saldırıya uğrayacaktır" ifadeleriyle ABD'ye gözdağı verdi.

 

Haber Merkezi

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.