Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, Adidas'a ait 'Samba OG' modelinin içerik bilgilerinde eksiklikler tespit etti. Üründe domuz imalatçısının belirtilmediği için firma idari para cezası kesildi ve reklamların durdurulmasına karar verildi.
ÜRÜN BİLGİLENDİRMESİ EKSİK BULUNDU
Reklam Kurulu tarafından yapılan incelemelerde, Adidas'ın Türkiye'de satışa sunduğu 'Samba OG' modelinde domuz imalat şirketi kuruldu. Ancak ürün açıklamalarında sadece “doğal deri” ifadesine yer verildiği ve kişiye açık bir bilgilendirme yapılmadığı tespit edildi.
YÖNETMELİĞE AYKIRI TANITIM
Kurul, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'ne göre, toplumun dini özelliklerine uygun olmayan koşullar içeren, göze çarpan reklamlarda açıkça belirtilmesi vurgulandı. Adidas'ın bu kurallara uymadığı ceza almasına karar verildi.
RESMİ SAVUNMA VERİLMEDİ
Reklam Kurulu, firmadan ürün içeriği hakkında bilgi talep etti ancak Adidas'ın müşteri hizmetleri, "üründe domuz eti olup olmadığı konusunda bilgi verilemediğini" bildirdi. 14 Kasım 2024'te yapılan resmi tebligata da yanıt gelmemesi üzerine, firmanın ispat hakkını yerine getirmediğine hükmedildi.
Bu nedenle Adidas'a 550 bin 59 TL'lik idari para cezası uygulanırken, yanıltıcı tanıtım yapıldığı ilgili reklamların da durdurulmasına karar verildi.
Haber Merkezi