Samsun'daki Evini Tropikal Bahçeye Dönüştürdü
Paylaş

Samsun'daki Evini Tropikal Bahçeye Dönüştürdü

Ekleme: 07.08.2025 11:51 Güncelleme: 03.06.2026 17:43

Samsun’da yaşayan emekli öğretmen Hakkı Albayrak, 50 ülkeden topladığı tohumlarla 200 çeşit meyve ve sebze yetiştirerek evini tropikal bahçeye çevirdi.

Samsun’da yaşayan emekli öğretmen Hakkı Albayrak, 50 farklı ülkeden topladığı tohumlarla evinin bahçesini tropikal meyve ve sebzelerin yetiştiği özel bir bahçeye dönüştürdü. Karadeniz iklimine rağmen 200 farklı tür yetiştiren Albayrak, “olmaz” denilen ürünleri doğayla inatlaşarak üretmeyi başardı.

20 YILDA TROPİKAL BAHÇEYE DÖNÜŞTÜ

Yurt dışında görev yaptığı yıllarda ilgisini çeken tropikal ve subtropikal ürünleri Türkiye’ye getiren 73 yaşındaki Hakkı Albayrak, bahçesinde Çin fasulyesinden Kızılderili muzuna, Hindistan ağaç kavunundan Meksika avokadosuna kadar 200’e yakın farklı ürünü toprakla buluşturdu.

PEPİNO İLE BAŞLADI, TÜRKİYE'DE İLK OLDU

Tropikal üretim yolculuğuna 1997 yılında pepino ile başladığını söyleyen Albayrak, "Yetkililer bana ‘Pepino Samsun’da olmaz’ dedi. Ben 2007’de 100 ton üretip satış yaptım" ifadelerini kullandı. Pepino'nun Türkiye'de bilinmediği dönemlerde tohumunu yurt dışından getirdiğini söyledi.

DOMATESLERE RENK KATTI: MOR, SİYAH, TURUNCU

Albayrak, Anadolu’da yaygın olan kırmızı domatesin dışında, Avrupa ve Amerika’da rağbet gören mor, siyah, kahverengi ve turuncu domatesler de yetiştiriyor. “Renkli domatesler hem lezzetli hem daha faydalı. Ben kabuğuyla tüketiyorum çünkü vitamini orada” dedi.

DON VURDU, AVOKADO BU YIL YOK

Geçtiğimiz yıllarda 800'e kadar avokado hasadı yapan Albayrak, bu yıl yaşanan don nedeniyle ilk kez verim alamadığını belirtti. “Bu yıl iki defa dondan etkilendik. 1955'ten beri böyle bir hava koşulu görmedim” diye konuştu.

TOHUM TAKASLARIYLA GELECEĞE YATIRIM

Ürettiği ürünlerin tohumlarını saklayan ve yaygınlaştırmak için takas festivallerine katılan Albayrak, “Geçen yıl 600 paket tohum dağıttım. Ordu-Fatsa’daki şenliklerde vatandaşlara ulaştırıyorum” dedi.

 

İhlas Haber Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.