Türkiye'nin uzun süredir gündeminde yer alan ve yargı sisteminde köklü reformlar yapılması hedeflenen yasal düzenleme çalışmalarında sona yaklaşıldı. Vatandaşların adalete erişimini kolaylaştıracak, yargılama sürelerini kısaltacak ve toplumsal güvenliği artıracak yeni yasal adımlar için geri sayım başladı.
12. Yargı Paketi ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Adalet Bakanı Akın Gürlek, katıldığı bir televizyon programında merakla beklenen yeni yasal düzenlemenin içeriğine ve takvimine ilişkin çok kritik açıklamalarda bulundu.
YENİ YARGI PAKETİ MECLİS'E NE ZAMAN GELECEK?
Adalet Bakanı Akın Gürlek, televizyon ekranlarında yaptığı açıklamada, vatandaşların en çok şikayet ettiği konuların başında gelen yargılamaların uzaması sorununa dikkat çekti. Bakan Gürlek, 12. Yargı Paketi'nin hazırlıklarının hızla sürdüğünü ve yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine geleceğini müjdeledi.

Vatandaşların adalete güven duygusunu zedeleyen gecikmeleri önleyeceklerini belirten Gürlek, sürece ilişkin şu kararlı ifadeleri kullandı:
"Bir boşanma davası 12 yıl sürmez. Bir kira tahliye davası 4 yıl sürmez. Burada vatandaşımız mağdur. Biz empati yapıyoruz. Aynı davada bir hakim kiracı olsaydı, dava açsaydı, kendi davasına 4 yıl bakacak mıydı? Uygulamayla ilgili sorunları biliyoruz. 12. Yargı Paketi'nde özellikle yargılamaların hızlandırılmasına ilişkin bir kısım tedbirler aldık. İnşallah bu yakın zamanda Meclis'e gelecek."
HEDEF SÜREYİ AŞAN HAKİME HSK ENGELİ
Yargı sisteminde uzun süredir uygulanan "hedef süre" kriterlerinin artık daha sıkı denetleneceğini belirten Bakan Gürlek, işini aksatan yargı mensuplarına yönelik yaptırımların devreye gireceğini açıkladı.
İş yoğunluğu, personel eksikliği ya da fiziki imkansızlıklar gibi haklı gerekçelerin anlık olarak sistemden takip edildiğini belirten Gürlek, şu uyarıda bulundu:
"Hakim-savcı hedef süreyi aşıyorsa bunun gereği yapılacak. Bir hakimin şahsından kaynaklanan bir sorun varsa, hakim dosyasına çalışmıyorsa, tembellik yapıyorsa o hakimle ilgili de HSK devreye girecek, gereğini yapacağız."
12. YARGI PAKETİ'NİN ÖNE ÇIKAN MADDELERİ
Bakan Gürlek'in açıklamaları doğrultusunda, Meclis'e sunulacak olan kanun teklifi taslağında yer alması kesinleşen kritik maddeler şu şekilde sıralanıyor:
-
Yargılama Sürelerinin Kısaltılması: Boşanma, kira, tahliye ve diğer asli hukuk davalarındaki uzun yargılama sürelerini azaltacak usul düzenlemeleri hayata geçirilecek.
-
Suça Karışan Çocuklara Ağırlaştırılmış Cezalar: 12-15 ve 15-18 yaş aralığındaki suça sürüklenen çocuklara yönelik cezai yaptırımlar artırılacak. Dünya örnekleri incelenerek cezaların caydırıcılığı üst seviyeye çıkarılacak.
-
Bireysel Silahların Muhafazasına Sıkı Denetim: Kahramanmaraş'ta bir polis başmüfettişinin evindeki silahı alan çocuğun gerçekleştirdiği okul saldırısı sonrasında, bireysel silahların evlerde saklanması konusunda yeni kurallar getirilecek. Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı şekilde silah muhafaza edenlere ağır cezai yaptırımlar uygulanacak.
Haber Merkezi

