Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran üzerinden Türk hava sahasına yönelen ve NATO savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirilen balistik mühimmat olayıyla ilgili diplomatik düzeyde en net tepkiyi gösterdi. Bakan Fidan, mevkidaşıyla gerçekleştirdiği görüşmede Türkiye'nin egemenlik haklarına ve güvenlik hassasiyetlerine dikkat çekti.
FİDAN’DAN ERAKÇİ’YE SERT UYARI
Son dakika haberine göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşı Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile bir araya geldi. Görüşmede Fidan, "İran'dan ateşlendikten sonra Türk hava sahasına yönelen ve etkisiz hale getirilen balistik mühimmat konusunda Türkiye'nin tepkisini iletti." Söz konusu mühimmatın Irak ve Suriye sahasını aşarak Türkiye sınırına yaklaşmasının kabul edilemez olduğu vurgulanırken, bölgedeki gerilimi artıracak eylemlerden kaçınılması gerektiği hatırlatıldı.
GÜVENLİK VE EGEMENLİK VURGUSU
Bakan Fidan’ın mevkidaşına ilettiği mesajda, Türkiye’nin sınır güvenliği konusundaki tavizsiz tutumu bir kez daha yinelenmiş oldu. Milli Savunma Bakanlığı’nın daha önce yaptığı "Türkiye güvenliğini sağlamaya muktedirdir" açıklamasının ardından gelen bu diplomatik hamle, Ankara’nın hem sahada hem de masada süreci titizlikle takip ettiğini gösterdi. Görüşmede, komşu ülkelerin hava sahası güvenliğine azami özen gösterilmesi gerektiği aktarıldı.
Haber Merkezi