Samsun’un Alaçam ilçesinde yaşayan 60 yaşındaki Sefer Uyar, dedesinden ve babasından devraldığı geleneksel ahşap beşik üretimini yarım asırdır yaşatıyor. İlkokul yıllarında başladığı mesleğini, evinin bahçesindeki küçük atölyesinde büyük bir titizlikle sürdüren Uyar, modern dünyaya inat ahşaba hayat vermeye devam ediyor.
"SON NEFESİME KADAR BU GELENEĞİ BIRAKMAYACAĞIM"
Geleneksel ahşap beşiklere olan ilginin her geçen gün azaldığını ifade eden Uyar, mesleğinin unutulmaya yüz tutmasından duyduğu üzüntüyü dile getiriyor. Genç neslin bu zorlu zanaata ilgi göstermediğini belirten Sefer Uyar, "Bu meslek bizim dededen, babadan kalan emanetimiz. Eskiden evlerin vazgeçilmezi olan bu beşikleri şimdi neredeyse yapan kimse kalmadı. Ancak ben ömrümün son nefesine kadar bu geleneği yaşatmaya kararlıyım" dedi.
5 GÜNLÜK EMEK VE DOĞAL MALZEMELER
Uyar’ın üretim süreci tamamen doğal yöntemlere dayanıyor. Bir beşiği tamamlamasının yaklaşık 5 gün sürdüğünü belirten usta, üretim aşamalarını şöyle anlattı:
-
Çivisiz Tasarım: Beşikte metal çivi yerine, ahşap geçme teknikleri kullanılıyor; sadece iki noktada çivi bulunuyor.

- Çam Sakızından Doğal Boya: Kullanılan tüm desenler, çam sakızının köz ateşiyle işlenmesi sonucu elde edilen tamamen doğal boyalarla yapılıyor.

- El İşçiliği: Ağaçların ormandan toplanmasından tornalanmasına kadar tüm süreç el emeği ile yürütülüyor.
"DEVLETİMİZİN İLGİSİNİ BEKLİYORUZ"
Hobi olarak veya geleneklerini yaşatmak isteyen vatandaşlar tarafından tercih edilen bu el emeği eserlerin tanesini 4 bin TL’den satışa sunan Uyar, devletten geleneksel zanaatların korunması konusunda destek bekliyor. Teknolojinin gerisinde kalsa da, atölyesinden çıkan her bir desenle kültürel mirası ayakta tutan Sefer Uyar, Samsun'un yaşayan zanaatkarlarından biri olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Demirören Haber Ajansı


