TCDD’den Samsun güzergahı için hayati uyarı: 15 gün boyunca bu alanlara yaklaşmayın!
Paylaş

TCDD’den Samsun güzergahı için hayati uyarı: 15 gün boyunca bu alanlara yaklaşmayın!

Ekleme: 24.06.2026 18:13 Güncelleme: 24.06.2026 18:20

TCDD, Samsun-Sivas demiryolu hattı ve çevresinde otla mücadele kapsamında kimyasal ilaçlama yapılacağını duyurdu. Yetkililer, 15 gün boyunca hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerine karşı uyardı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü, tren hatlarının güvenliği ve altyapı bakımı kapsamında yürütülen otla mücadele çalışmaları için düğmeye bastı. Başta Samsun-Sivas demiryolu hattı olmak üzere, belirlenen stratejik güzergahlarda kimyasal ilaçlama yapılacağını duyuran kurum, ilaçların insan ve hayvan sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturabileceğini belirterek bölge halkına 15 günlük kritik bir çağrıda bulundu.

TCDD Kurumsal İletişim Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan resmi açıklamaya göre; 24 Haziran - 10 Temmuz 2026 tarihleri arasında Sivas-Kayseri, Sivas-Divriği ve Sivas-Samsun hat kesimleri üzerindeki tüm gar, istasyon, durak ve saydinglerde (tren karşılaşma hatları) yabani otlara karşı yoğun bir ilaçlama periyodu uygulanacak.

15 GÜN BOYUNCA HAYVAN OTLATMAK VE ARICILIK YASAK!

Mücadele kapsamında sahaya sıkılacak olan zirai ilaçların kimyasal açıdan yüksek risk barındırdığı vurgulandı. Demiryolu güzergahı ve hatların yakın çevresinde ikamet eden, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların can ve mal güvenliği adına şu kurallara kesinlikle uyması istendi:

Sahaya Yaklaşılmamalı: İlaçlama yapılan ray hatlarına ve istasyon çevrelerine hiçbir vatandaş yaklaşmamalıdır.

Hayvan Otlatılmamalı: Kimyasalın otlara nüfuz etmesi sebebiyle, bölgede kesinlikle küçükbaş ve büyükbaş hayvan otlatılmamalıdır.

Ot Hasadı Yapılmamalı: İlaçlı sahalardan yemlik veya yeşillik amaçlı ot kesimi ve hasadı gerçekleştirilmemelidir.

Arıcılık Faaliyetlerine Ara Verilmeli: Arı ölümlerinin önüne geçilebilmesi için güzergah üzerindeki arıcıların kovanlarını güvenli mesafelere taşımaları gerekmektedir.

SAMSUN GÜZERGAHINDA İLAÇLAMA 6 TEMMUZ'DA BAŞLIYOR

TCDD tarafından ilan edilen bölgesel otla mücadele çalışma takviminin detayları ise şu şekilde planlandı:

Sivas - Kayseri Hattı: 24 - 26 Haziran 2026

Sivas - Divriği Hattı: 29 Haziran - 3 Temmuz 2026

Sivas - Samsun Hattı: 6 - 10 Temmuz 2026

Demiryolu yetkilileri, her bölgenin kendi ilaçlama başlangıç tarihinden itibaren en az 15 gün boyunca ilaçlanan alanların kimyasal etkisinin aktif kalacağını belirterek, Samsun ve çevre illerdeki vatandaşların belirtilen takvim doğrultusunda en üst düzeyde hassasiyet göstermesini rica etti.

 

İhlas Haber Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.